Her kommer et nytt gjesteskribentinnlegg, denne gangen fra terrengsyklist Ingrid Bøe Jacobsen!
(Foto: Norges Cykleforbund)

Terrengsykling slik vi kjenner det i dag hadde sin spede fødsel i USA på 80-tallet, men har allikevel utviklet seg mye siden den gang. Man har innsett at sykkelen kan ta seg fram på steder hvor man tidligere bare kunne drømme om å komme seg fram på to hjul. Konkurranseformatet i dag består av grenene sprint, maraton, utfor, kortbane samt rundbane, hvorav sistnevnte er den eneste olympiske grenen. Sykling i terrenget krever både god teknikk og fysikk, og man må ville utfordre seg selv for å utvikle seg. Det er en fantastisk gren, og jeg unner alle å ha sykla masse på stier og fått oppleve mestring. Her er noen av mine beste tips for å bli en bedre terrengsyklist.

Foto: Igor Korovin

Begynn nå!

Med en gang. Helt seriøst. Jeg vet jeg er upartisk her, og at du ikke bør stole på meg, men ærlig talt; hvis du ønsker å bli god på sykkelen uavhengig av gren så må du klare å håndtere sykkelen din, og da er terrengsykling et godt sted å starte. For å mestre tekniske utfordringer i terrenget så må man faktisk ut på tur og prøve, og forhåpentligvis ha det litt moro underveis. Andre land har rutiner på at man må mestre en del grunnleggende ferdigheter med sykkel før man slippes ut trafikken, og det er ingen dum ide å utfordre seg selv i bilfrie omgivelser på stier og grusveier før man tar turen ut på landeveien.

«Stick to the basics»

Dette høres kanskje teit ut, men noe av det mest grunnleggende man lærer på sykkelen er nok også det mest nyttige du noen gang får bruk for. Det å plassere seg selv og sykkelen riktig gjennom en sving, plassering på sykkelen generelt, tyngdefordeling, blikk og kontroll på gir og bremser er ferdigheter som til og med proffene til stadighet går tilbake til for å friske opp og stadig forbedre. Kan du alt dette, kan du ta deg trygt ned selv den skumleste steinrøys eller utfor et mye større dropp enn du hadde noen gang trodd du ville mestre.

Tørr å feile

Man lærer av sine feil, heter det så fint og det er i stor grad riktig når vi snakker om terrengsykling også. Og enda bedre; man kan lære av andres feil. Å sykle sammen med gode treningskompiser har ikke bare mye å si sosialt, men dere kan lære av hverandre også. Hvis man tørr å prøve, tørr å gjøre feil, og attpå til kan ta læring av det i etterkant er det utrolig hvor mye man kan få ut av en enkelt økt. I tillegg kan dere utfordre, støtte, pushe og hjelpe hverandre til å komme seg ut av komfortsonen også på sykkelsetet, og kanskje til og med få til utfordringer du ikke trodde var mulig.

Lek mer

Her kan vi alle bli litt bedre på å bare dra ut med sykkelen og ha det gøy! Pulsklokke og wattmåler kan ikke fange opp mestringsgleden eller følelsen av frihet som sykling faktisk gir. Ta deg tid til å ta den bakken en ekstra gang bare fordi den var sinnsykt kul å kjøre ned, eller gi deg selv et par ekstra forsøk på den kneika du akkurat ikke fikk til på første forsøk. Du kommer til å sitte igjen med verdens beste følelse, og er ene og alene grunnen til at jeg fortsatt drar ut på sykkelen min hver eneste dag.

Forfatter

Kommentarer er stengt.